top of page

WAT HEEFT ONAFHANKELIJKHEIDSDAG IN INDONESIË TE MAKEN MET TEAMSAMENWERKING EN SABOTAGEGEDRAG?

Dingen zijn niet altijd wat ze lijken. Laat me je meenemen naar Indonesië om je uit te leggen waarom!


In dit artikel leg ik de connectie uit tussen de Indonesische Onafhankelijkheidsdag, teamsamenwerking en het herkennen van sabotagegedrag.


Mijn liefde voor Indonesië

Indonesië, het land waar ik al 30 jaar kom. Ik heb er verschillende eilanden bezocht, meerdere keren rondgetrokken met een rugzak, gefietst met mijn kinderen, eilandgehopt, projecten ondersteund, bewonderd, vrienden gemaakt en enorm genoten. Toen ik 30 jaar geleden voor het eerst ging en weer vertrok, zat ik huilend in het vliegtuig naar huis. Ik wist niet wat me overkwam, maar ik vond het verschrikkelijk om te vertrekken. De natuur, de bloemenpracht, de warmte van de mensen, de rituelen, de geuren, de temperaturen, de kleuren en het heerlijke eten maken Indonesië tot een plek waar ik me altijd welkom voel. Het is een combinatie van alles waar ik blij van word.


Als mensen iets onaardigs zeggen over Indonesië, en specifiek over Bali, kan ik dat moeilijk verdragen, ook al weet ik dat ze gelijk hebben. "Blijf van mijn geliefde Indonesië af," denk ik dan. Wat het precies is, weet ik niet. Ik kom er oorspronkelijk niet vandaan. Onze familiestamboom, die teruggaat tot 1700, laat niets van Indonesische afkomst zien. Hoe dan ook, het voelt voor mij als een tweede thuis, vol warmte en gastvrijheid. Een plek waar ik heel graag kom.


reflectie mediator coaching

Hari Kemerdekaan: Onafhankelijkheidsdag

Een van de meest memorabele momenten van mijn reis dit jaar was de viering van "Hari Kemerdekaan" op 17 augustus, oftewel onafhankelijkheidsdag. Ik verbleef toen op Lombok, waar men maandenlang bezig was met de voorbereidingen voor deze dag.


Toch voelde de dag enigszins beladen voor mij. Gezien de koloniale geschiedenis voelde ik me als "Orang Belanda" (Nederlander) toch wat ongemakkelijk om deel te nemen aan deze feestelijkheden. De oorlog destijds ging gepaard met veel geweld en mensenrechtenschendingen, met blijvende impact voor zowel Indonesië als Nederland. Ik was ergens bang dat een gesprek over schuld en verantwoordelijkheid zou ontstaan. Maar dat gebeurde niet. Integendeel, de Indonesiërs die ik sprak, zagen onze aanwezigheid juist als een kans voor samenwerking en wederzijds begrip, in plaats van enkel een herinnering aan de koloniale tijd.


Die avond belde ik naar Nederland met mijn 93-jarige ex-schoonvader. Ik vertelde hem hoe de dag was verlopen. Het eerste wat hij vroeg was: "Voelde je je daar welkom, Mariejose?" En zonder aarzeling antwoordde ik vol overtuiging: "JA! Ik voelde me ontzettend welkom."





Oud-Hollandse spelletjes met een twist

Op deze dag worden de vlaggen gehesen, straten versierd en komt het hele land tot leven met muziek, dans en spelletjes. Kinderen en volwassenen, gekleed in kleurrijke kostuums, lopen enthousiast in optochten en zingen traditionele liedjes, terwijl drumbands de straten vullen met tromgeroffel en helaas ook veel uitlaatgassen. Het verkeer was een gekkenhuis. Op normale dagen is het al chaotisch met het vele scooterverkeer, maar nu stond het tot laat in de avond volledig vast.


Wat me opviel, was dat veel van de traditionele spelletjes verrassend genoeg "Oud-Hollandse Spellen" waren! Denk aan zaklopen, met een lepel en knikker lopen, spijkerpoepen en natuurlijk koekhappen. Maar in Indonesië geven ze er een leuke draai aan: het heet KROEPOEK happen!


Tijdens dit spel moeten kinderen, zonder hun handen te gebruiken, stukken kroepoek die aan een touwtje hangen met hun mond opeten. Dit bleek een enorm populair spelletje te zijn. Wat een heerlijke, uitgelaten sfeer gaf het kroepoekhappen!


De energie en saamhorigheid die ik voelde door deze oude tradities waren echt betoverend. Een prachtige herinnering om mee naar huis te nemen en te koesteren.


Wat heeft onafhankelijkheidsdag in Indonesië nou te maken met teamsamenwerking en sabotagegedrag?


Speel jij wel eens vals? Waar gaat vals spelen eigenlijk over?


Bij het kroepoekhappen werden de handjes van de kinderen op hun rug gebonden. Eén jongetje probeerde stiekem zijn hand uit het touwtje te bevrijden. Hij vond het oneerlijk dat elk kind, ongeacht leeftijd of lengte, dezelfde kans moest krijgen om de kroepoek te bemachtigen. Als hij zich had kunnen bevrijden, zou hij de regels hebben gesaboteerd.


Maar voor de kinderen die zich wel aan de regels hielden, zou het spel zomaar minder leuk zijn geworden. Gelukkig gebeurde dat niet, en was het juist een ontzettend komisch en vrolijk tafereel!



Sabotagegedrag herkennen in je team

Net zoals dit jongetje, vertonen we allemaal wel eens sabotagegedrag als we het ergens niet mee eens zijn maar niet durven te zeggen. Dit kan variëren van grapjes over je leidinggevende, agendapunten doorschuiven naar de volgende week, of gesprekken voeren bij het koffieapparaat in plaats van tijdens de vergadering.


Wat is sabotagegedrag?


Sabotagegedrag ontstaat vaak wanneer teamleden zich niet gehoord voelen tijdens het besluitvormingsproces. Het gevolg is dat deze teamleden, bewust of onbewust, de uitvoering van besluiten saboteren. Zoals het jongetje in het kroepoekhappenspel. Als leidinggevende is het belangrijk om dit gedrag te herkennen en de conflicten zo snel mogelijk aan te pakken, omdat anders het gedrag van een enkeling de moraal van het team of zelfs de cultuur van de hele organisatie kan vergiftigen.


Nu ben ik benieuwd: welk sabotagegedrag herken jij in jezelf of je team?


  • Grapjes

  • Smoesjes

  • Geroddel

  • Slechte of gestopte communicatie

  • Opzettelijk tegenwerken

  • Vertragen

  • Staken

  • Terugtrekken

  • Oorlog voeren


Kan dit anders? Ja, dit kan anders!


Net zoals tradities de Indonesische bevolking verbinden met hun verleden en met elkaar, geloof ik dat het herstellen van samenwerkingsrelaties en het oplossen van conflicten verbindend werkt op de werkvloer. Dit is cruciaal voor een gezonde en succesvolle werkomgeving.


Ik nodig je van harte uit om mijn website verder te bekijken en kennis te maken met mijn werk als mediator en teamcoach. Lees mijn blogs en ontdek hoe mijn ervaring en expertise jou kunnen helpen om lastige onderwerpen bespreekbaar te maken voor meer plezier en energie in je team. Ik kijk ernaar uit om je te ontmoeten!


Benieuwd of ik iets voor je kan betekenen? Neem gerust contact op voor een gratis online kennismakingsgesprek.

Comments


bottom of page