top of page

WAAROM IS SUCCESSEN VIEREN IN TEAMS ZO BELANGRIJK?

Door successen te vieren gaan teams beter presteren. Het geeft energie, motivatie, erkenning en overzicht. Bewust stil staan bij wat er bereikt is helpt om met elkaar een beeld te vormen van wat er nog nodig is. In de waan van de dag vergeten we het vieren.


successen vieren teams mediator coaching

Nu we je onderwerp hebben geïntroduceerd met een korte en pakkende titel, is het tijd om je inleidende alinea te schrijven. Dit is je kans om de aandacht van je lezers te trekken. Je kunt uitleggen waarom jij dé expert bent om advies te geven over dit onderwerp; deel een persoonlijk verhaal over je eigen ervaring en/of bespreek veelvoorkomende fouten die kunnen worden vermeden zodra iemand jouw nuttige tips toepast.


Voeg, voordat je je tips hieronder opsomt, een laatste zin toe die je alinea samenvat of een soepele overgang naar je lijst biedt.


Van gedoe naar successen vieren! Kom maar op met die taart!

In mijn werk als teamcoach en mediatior kom ik vaak tegen dat we niet zo snel trots zijn op onszelf en onze prestaties. Soms weten we niet beter en zit onze nuchtere overtuiging in de weg zoals: "Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg"! Of denken we dat het niet belangrijk genoeg is.


Trots zijn op anderen daarentegen is vaak niet het probleem. Complimentjes uitdelen lukt soms ook nog wel, maar trots zijn op dat wat we zelf of met elkaar hebben bereikt? Dat lijkt niet zo vanzelfsprekend. Vaak zijn we in ons hoofd al bezig met het volgende doel en vergeten we wat we samen gepresteerd hebben.


"Sta bewust stil bij wat er bereikt is." – Mariejosé

Wanneer je als team of individu wil blijven ontwikkelen is het belangrijk dat je zo nu en dan terugblikt en “punten” zet. Je realiseert waar je stond voordat je met elkaar aan de slag ging en hoe het nu gaat. Oftewel dat je reflecteert op dat wat je samen stap voor stap hebt bereikt.


Waar ging het onderlinge gedoe over? Wat waren kwetsbaarheden in de samenwerking? Welke inefficiënte patronen hebben we met elkaar aangekeken, vastgepakt en doorbroken? Reflecteren, punten zetten en vieren geeft rust en voldoening in het systeem. Het maakt je bewust van je ontwikkeling.


Hoe vaak vier jij als leidingevende de successen met je teamleden?

Veel managers vinden het best lastig om hun teamresultaat te vieren want er ligt nog zo veel wat nog niet zo goed gaat...Vieren impliceert dan dat er iets ‘klaar’ is en men is bang dat daarmee de ontwikkeling stopt. Maar het tegendeel is waar!


Vieren motiveert en verbindt!


Wat is het nut van succes vieren?

 • Vieren motiveert om samen aan de slag te gaan

 • Vieren geeft erkenning aan ieders inzet

 • Vieren zorgt voor lichtheid en extra werkplezier

 • Vieren geeft een gevoel van nuttig bezig zijn

 • Vieren brengt tevredenheid

 • Vieren maakt het gelukshormoon Endorfine vrij

 • Vieren maakt een bijzonder moment in het alledaagse

 • Vieren geeft inzicht

 • Vieren daagt jezelf en de ander uit

 • Vieren markeert de tijd en maakt herinneringen om op terug te kijken

 • Vieren helpt bij het stellen van nieuwe doelen

Successen vieren hoeft niet ingewikkeld te zijn.


Onder het genot van een lekker stuk taart of een warm saucijzebroodje wordt samen terugblikken een klein feestje. En door zijn eenvoud misschien wel hartstikke effectief!


Wens jullie allemaal fijne feestdagen en een mooie periode van reflectie en vieren met de mensen die jullie lief zijn! Graag tot volgend jaar!Comments


bottom of page