top of page

Grenzen aangeven, zeker ook in een (werk)situatie

Ik riep PORCO DIO.... Waarop de Italiaanse chauffeur VOL op de rem ging. Hij gaf zijn grens aan.

Grenzen aangeven, zeker ook in een (werk)situatie

Esca dalla mia auto!
Rond mijn 20e studeerde ik in Nijmegen en had geen geld voor een dure vakantie. Samen met een vriendinnetje hadden we het plan opgepakt om dan maar te gaan liften naar Italië.

De vrachtwagenchauffeur die ons meenam was een hele aardige, lange kerel van in mijn beleving bijna 2 meter met lang haar en van die grote laarzen. Hij moest naar Milaan en wilde ons wel meenemen. Het leek een geschikte vent en wij waren erg blij dat we met 1 lift al gelijk in “Dolce Vita” zouden zijn. Bij aankomst in Milaan zei hij: “Als je bij iemand in de auto stapt en je voelt je niet veilig roep dan "PORCO DIO!!” Die tip nam ik ten harte, wie weet nog ooit bruikbaar..

Grenzen aangeven, zeker ook in een (werk)situatie
Krijg ik vaak te maken met situaties waarin het al dan niet stellen van grenzen een thema is. In organisaties hoor ik regelmatig “We hebben een stevig iemand nodig.” Maar wat wordt daar dan precies mee bedoeld? Duidelijk grenzen stellen is een vaardigheid wat veel geassocieerd wordt met “stevigheid”.Terwijl je grenzen kennen en aangeven juist zacht en liefdevol kan zijn, mits je je grenzen op een effectieve respectvolle manier overbrengt aan anderen. Het is dan ook meer dan alleen ‘nee’ leren zeggen of een keertje flink vloeken zoals ik in Italië deed om mezelf kracht bij te zetten.

Grenzen leren aangeven begint met: Het voelen van je eigen grenzen, het omgaan en respecteren van andermans grenzen en het voorkomen dat anderen over jouw grenzen heen gaan.

Wat levert het je op?
Je vermindert de kans op stress en overbelasting
De kans op conflicten/gedoe wordt kleiner doordat je tijdig ingrijpt
Het vergroot je zelfvertrouwen, je voelt je krachtiger
Het vergemakkelijkt de samenwerking met anderen, collega’s weten wat ze aan je hebben
Je bent instaat om weer zelf richting te geven aan je werk/leven
Toen ik destijds vanuit de achterbank “PORCO DIO” riep had ik weinig besef wat ik nou precies daarmee zei. Maar ik had wel direct in de gaten dat het geen fijn woord was, het wel effectief werkte en dat ik daarmee een grens had aangegeven. Hij stopte de auto en wij moesten eruit.. En dat was precies waar het mij om te doen was:)

En dat mijn moeder het ooit goed heeft gevonden dat ik ging liften naar Italië snap ik nog steeds niets van! Alhoewel……waarschijnlijk had ze haar grens aangegeven maar wilde ik haar grens niet accepteren.

PS. Wil jij meer weten over het aangeven van grenzen binnen een werksituatie of binnen jouw team? Neem dan contact op.

bottom of page